Ape Coin Nedir?

 

Dikkatli bir şekilde koordine edilen bir pazarlama kampanyası, yeni jetonu Yuga Labs'tan uzaklaştırmak için büyük çaba sarf ediyor, ancak Bored Ape NFT'lerini yaratan firma derinden ilgili görünüyor.


Bu haftanın başlarında, Bored Ape Yacht Club NFT koleksiyonunun üyelerinin kendi kripto para birimi ApeCoin'i alacakları duyuruldu.

Oradaki pasif ses kasıtlıdır. ApeCoin, bu ünlü pahalı, takas edilemez tokenlerle açıkça bağlantılıdır ve Bored Apes'in arkasındaki fikri mülkiyeti yöneten şirket olan Yuga Labs ile çok ilgilidir. Ancak dikkatli bir şekilde koordine edilen bir pazarlama kampanyası, ApeCoin'i herhangi bir geleneksel şirketten ayırmak için büyük acılar çekti.

Bunun yerine, halkla ilişkiler mesajları, ApeCoin'in tamamen token sahipleri tarafından yönetilen yepyeni bir organizasyon birimi olan ApeCoin DAO'nun bir ürünü olduğu konusunda ısrar ediyor. APE'yi tutmak sizi DAO'nun bir üyesi yapar (bu, merkezi olmayan özerk organizasyonun, kripto merkezli bir tür çevrimiçi kolektifin kısaltmasıdır); Katılmak için bir Bored Ape NFT sahibi olmanıza bile gerek yok.

ApeCoin'in resmi web sitesi, belirteci “kültürü meta veriye yönlendiren topluluk liderliğindeki girişimler için merkezi olmayan bir protokol katmanı” olarak faturalandırıyor.

Şu saçma sapan sözleri biraz çözelim, olur mu?




ApeCoin nedir?

ApeCoin, Ethereum blok zincirinde kendin yap kripto para biriminin özel bir çeşidi olan bir ERC-20 tokenidir. Geçen yıl yükselişe geçen Ethereum tabanlı sosyal jetonların çoğu (FWB, Friends with Benefits sosyal kulübü ve WRITE, Web 3 crowdfunding platformu Mirror için düşünün) bu çerçeve kullanılarak oluşturuldu.

NFT'lerden farklı olarak, "değişebilir" olmaları amaçlanmıştır - bitcoin (BTC) ile olduğu gibi, herhangi bir ApeCoin, diğer herhangi bir ApeCoin kadar değerli olmalıdır ve bunları, merkezi olmayan bir borsa olarak bilinen şeyde özgürce alıp satabilirsiniz. , kripto para birimleri için bir tür dijital ticaret noktası.

Hemen hemen her büyük merkezi kripto borsası, lansmandan hemen sonra belirteci listeledi. Coinbase (COIN) gibi büyük oyuncuların meşhur titiz doğası göz önüne alındığında, bu başlı başına bir başarıydı. Sadece bir günlük işlemden sonra, ApeCoin'in yaklaşık 2 milyar dolarlık bir piyasa değeri vardı; bir APE şu anda yaklaşık 14 $ değerinde ve toplam token arzı bir milyar ile sınırlandırıldı (hepsi şu anda dolaşımda değil).

ApeCoin'in arkasında kim var?

ApeCoin web sitesine ve beraberindeki basın materyallerine göre, ApeCoin, tüm APE sahiplerinin üye olduğu yeni bir yönetim organı olan ApeCoin DAO tarafından başlatılıyor. Bu, token sahiplerinin daha sonra oy kullanabilecekleri topluluktan gelen teklifleri almak içindir.

Diğer NFT projeleri de benzer oylama yapılarını denedi. “İsimler” adlı bir koleksiyondan bir NFT satın almak, sizi 62 ​​milyon dolarlık bir hazine biriktiren çevrimiçi bir yatırım kolektifi olan Nouns DAO'nun bir üyesi yapar. Teklifler için ayrılmış bir sayfada , İsim sahipleri grup olarak bu parayla ne yapmak istediklerine karar verebilirler. (Tipik bir öneri: "Ya bir NFT çizgi romanı yapsaydık?")

Ayrıca, günlük DAO yönetimi, teklif yönetimi ve "DAO topluluğunun fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi için ihtiyaç duydukları desteğe sahip olmasını sağlayan diğer görevleri" yürütecek olan Ape Foundation adlı ayrı bir kuruluş da var. ApeCoin DAO'nun yasal desteğidir.

Bir Ape Foundation alt komitesi, belirli teklifleri denetleyecek olan ApeCoin DAO'nun “kurulu” olarak da görev yapacak. İlk kurul beş yüksek profilli kripto yatırımcısından oluşuyor: Reddit kurucu ortağı Alexis Ohanian; kripto borsası FTX'in girişim kolunu yöneten Amy Wu; Sound Ventures'tan Maaria Bajwa; Animoca Brands' Yat Siu; ve Horizen Laboratuarlarından Dean Steinbeck. Her yönetim kurulu üyesi altı aylık bir görev süresi alır ve ApeCoin web sitesi, DAO üyelerinin gelecekteki üyelere oy verebileceklerine söz verir.

Tüm bunların ortasında bir yerde, Cayman Adaları merkezli Cartan Group adlı bir danışmanlık şirketi, altı aylık bir sözleşme için ayda 150.000 dolar ödeniyor ; DAO'nun aktif AIP'lerinin beşi veya “Maymun İyileştirme Önerileri”, şirketin kurucu ortağı Brian Tang tarafından yayınlandı.

ApeCoin protokolüne (ApeCoin tokenlerinin arkasındaki kod) ek olarak, ApeCoin DAO, Ape Foundation ve ApeCoin DAO panosu var.

Ancak ApeCoin, Bored Ape yatırımcıları topluluğu tarafından geliştirilmedi. Bu maymun galaksisinin merkezinde bir kara delik var. Bu şeyi gerçekte kim bir araya getirdi?

Bored Ape Yacht Club'ın arkasındaki ana şirket, Delaware'de kayıtlı geleneksel bir kurumsal varlık olan Yuga Labs'dir. Bildirildiğine göre, risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz ile kendisine 5 milyar dolar değerinde olacak finansman konusunda görüşmelerde bulunuyor ve son zamanlarda etkin bir şekilde ilk büyük NFT tekeli olmak için hamleler yaptı.


Yuga Labs ayrıca Bored Ape Yacht Club'ı çevreleyen tüm büyük projelerden ve satın almalardan da sorumludur. Bored Ape IP ile herhangi bir şey yapmak istiyorsanız, Yuga Labs'den geçmeniz gerekecek.

Yuga Labs CEO'su Nicole Muniz yaptığı açıklamada, "Yuga Labs, topluluğa yeni fikirler ve enerji getiren ürün ve deneyimlerin kurucuları olmaya devam edecek" dedi. Yuga Labs, ApeCoin DAO hazinesine özel bire bir NFT hediye etti ve değerini Bored Ape koleksiyonunun sağlığına bağlayan "tüm yeni ürünler ve hizmetler için birincil token olarak ApeCoin'i benimsemeyi" planlıyor. tüm.

Yine de Yuga Labs, ApeCoin'den sorumlu olmadığı konusunda ısrar ediyor.

Strange Brew Strategies adlı bir şirketin izniyle yapılan bir basın açıklaması, gazetecileri “ApeCoin'in işleri basitleştirmek için Bored Ape Yat Kulübü'nden olduğunu yazmak muhtemelen cazip gelebilir, ancak bu doğru değil” konusunda uyarıyor.

Dağıtım ve ücretsiz para

ApeCoin'in dağıtım modeli, acente sorununu daha da karmaşık hale getiriyor.

Toplam ApeCoin'lerin yüzde altmış ikisi, token sahipleri ve DAO hazinesi için ayrılıyor. ApeCoin'in varlığının ilk 90 günü boyunca, Bored Ape Yacht Club ve onun iki yan koleksiyonu olan Mutant Ape Yacht Club ve Bored Ape Kennel Club'dan NFT'lerin bir kombinasyonuna sahip olan herkes, belirli bir miktarda APE talep edebilir. ApeCoin'in web sitesi.

APE'nin ayrı bir değeri olduğu ve halihazırda büyük borsalarda işlem gördüğü için, bu madeni paraları talep etmek biraz ücretsiz para talep etmeye benzer. Sahip olduğunuz her Bored Ape için 10.094 APE hakkınız var. Bu, bugünün fiyatlarıyla yaklaşık 150.000 dolar – kendinize başka bir Bored Ape almak için ihtiyacınız olanın yaklaşık yarısı.

Şimdiye kadar, NFT sahipleri tarafından yaklaşık 110 milyon APE jetonu talep edildi ( burada APE jetonomiklerini izlemek için uygun bir gösterge panosu , Hildobby adlı bir Dune Analytics sihirbazının izniyle).

ApeCoin'in diğer %38'i “ilk katkıda bulunanlar” ve ayrıca (gerçek hayattaki) orman primatları için koruma çabalarını destekleyen Jane Goodall Legacy Vakfı için ayrılmıştır.

Yuga Labs, 10 milyonu (“veya eşit değer”) Jane Goodall Legacy Foundation'a gidecek olan 150 milyon APE alıyor. Daha sonra 140 milyon APE, "bu projeyi gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olan şirketlere ve insanlara" gidiyor - büyük olasılıkla Yuga Labs ekibinin üyelerini içeren henüz adı açıklanmayan bir grup. Ve 80 milyon APE, Yuga Labs'ın kurucularına gidiyor. Tüm bu madeni paralar ilk 12 ay boyunca “kilitlenir”, bu nedenle sahipleri sadece parayı çekemez ve fiyatı depolayamaz.

NFT'ler için "ücretsiz para" belirteci talep konsepti yeni değil. Eylül ayında bir geliştirici, Loot adlı yükselen bir NFT koleksiyonuna eşlik eden "Adventure Gold" (AGLD) adlı bir kripto para birimini piyasaya sürdü Loot NFT'si olan herkes otomatik olarak belirli bir miktarda AGLD almaya hak kazandı ve bu jetonları talep etmek, ekstra çaba harcamadan on binlerce dolara ulaşmak anlamına geliyordu. Bu anlamda bir NFT, para basma lisansı olarak işlev görebilir.

Yine Yuga Labs, ApeCoin için sıfır sorumluluk iddia ediyor – sadece karın önemli bir kısmını alıyor.

Bu yasal mı?

ApeCoin DAO'nun Yuga Labs'tan tamamen bağımsız olduğu fikrine dayanıyor. Yuga Labs, Bored Ape sahipleri için bir ödül olarak açıkça bir jeton yayınladıysa, Bored Ape'in bir tür yatırım olduğu ve dolayısıyla menkul kıymetler düzenlemelerine tabi olduğu iddiasını daha kolay ortaya koyabilirsiniz. Bazı hisse senetlerinin temettü ödeme şeklinde, yatırım tarzı NFT'lerin değerinin bir kısmı, sizi aşağı çekebilecekleri avantajlara bağlı olacaktır.

ApeCoin'in görünüşte Yuga Labs'tan değil de sadece ApeCoin DAO'dan gelmesiyle, makul bir inkar edilebilirlik kaplaması var - jetonları bir şirkete ve kurucularına kendi yatırımlarını pompalamak yerine bir şirkete ve kurucularına tahsis eden bağımsız bir varlık.

Tabii ki, geleneksel şirketler bunu her zaman hisse senetlerinin halka arzı yoluyla yaparlar. Aradaki fark, ApeCoin teklifinin esasen düzenlenmemiş olmasıdır, çünkü ABD'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu hala NFT'leri denetlemiyor.

En azından şimdilik .

Willamette Üniversitesi'nde hukuk profesörü ve kripto düzenleme gözlemcisi Rohan Grey'e göre, ApeCoin DAO ve Yuga Labs arasındaki ayrımın muhtemelen Hinman Testi denen bir şeyle de ilgisi var. Adı, şu anda Andreessen Horowitz'de çalışan eski SEC yetkilisi William Hinman'dan; Hinman'ın fikri , bir yönetim organının "yeterince merkezi olmayan" olması durumunda, menkul kıymet olarak kaydettirmek zorunda kalmadan bir jeton vermenin ücretsiz olduğuydu. ApeCoin DAO (en azından nominal olarak) merkezi değildir; Yuga Labs değil.

“Kripto dünyasının menkul kıymetler düzenlemesini aşma girişimlerinin bir sonraki yinelemesi” dedi. “Her şeyden önce, madeni paralardı ve sonra 2017'de [SEC'in] ICO raporuyla bunu yapamadılar, bu yüzden sabit paralara geçtiler ve sonra bununla ilgili bir kısıtlama oldu, bu yüzden NFT'lere geçtiler.”

Grey'e göre, ApeCoin, kripto endüstrisinin "2017'yi neredeyse yeniden canlandırmak için bir girişim - sahte bıyık takarak bardan atıldılar, şimdi bir hafta içinde sahte bir burunla geri döndüler."

Tamam, ama ApeCoin ile ne yapabilirim ?

Şu anda, ApeCoin çoğunlukla DAO için spekülasyon ve “yönetim” için var. Ancak Yuga Labs'ın token için büyük emelleri var.

Animoca Brands (kurucu ortağı Yat Siu, Ape Foundation'ın yönetim kurulundadır) tarafından geliştirilen Benji Bananas adlı bir mobil oyun, ApeCoin'i bir tür oyun içi para birimi olarak benimsiyor . 25 ApeCoin karşılığında, oyun içinde "özel jetonlar" kazanmanızı sağlayan bir Benji Bananas Üyelik Kartı satın alabilirsiniz. Bu tokenler daha sonra ApeCoins ile değiştirilebilir.

Muhtemelen bu, ApeCoin tarafından desteklenen bütün bir ekosistemin yalnızca başlangıcıdır: Yuga Labs, tüm yeni projeler için fiili para birimi olarak APE'yi kullanmayı planlıyor. Bu da yasal unsurun bir parçası – belirteçle spekülasyonun ötesinde ne kadar çok şey yapabilirseniz, SEC'den kaçma şansınız o kadar iyi olur.

Fiyat sabit kalırsa ve Bored Ape Yacht Club ekosistemi dışındaki tüccarlar APE'de pozisyon almaya başlarsa, kullanım durumlarının değişmesini bekleyebilirsiniz.



Yorumlar