Kripto Para Nedir?

Bir kripto para birimi , kriptografi ile güvence altına alınan, sahteciliği veya çifte harcamayı neredeyse imkansız hale getiren dijital veya sanal bir para birimidir.

 Birçok kripto para birimi, blok zincir teknolojisine dayalı merkezi olmayan ağlardır - farklı bir bilgisayar ağı tarafından uygulanan dağıtılmış bir defter . Kripto para birimlerinin tanımlayıcı bir özelliği, genellikle herhangi bir merkezi otorite tarafından verilmemeleri ve teorik olarak hükümet müdahalesine veya manipülasyonuna karşı bağışıklık kazanmalarıdır.


ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Bir kripto para birimi, çok sayıda bilgisayar arasında dağıtılan bir ağa dayalı bir dijital varlık biçimidir. Bu merkezi olmayan yapı, hükümetlerin ve merkezi yetkililerin kontrolü dışında var olmalarını sağlar.
  • Uzmanlar, blockchain ve ilgili teknolojinin finans ve hukuk da dahil olmak üzere birçok endüstriyi bozacağına inanıyor.
  • Kripto para birimlerinin avantajları arasında daha ucuz ve daha hızlı para transferleri ve tek bir arıza noktasında çökmeyen merkezi olmayan sistemler yer alır.
  • Kripto para birimlerinin dezavantajları arasında fiyat oynaklığı, madencilik faaliyetleri için yüksek enerji tüketimi ve suç faaliyetlerinde kullanılması sayılabilir.



Kripto Para Birimlerini Anlamak

Kripto para birimleri, kriptografik sistemler tarafından desteklenen dijital veya sanal para birimleridir. Üçüncü taraf aracıları kullanmadan güvenli çevrimiçi ödemeler sağlarlar. "Kripto", eliptik eğri şifreleme, genel-özel anahtar çiftleri ve karma işlevleri gibi bu girişleri koruyan çeşitli şifreleme algoritmalarını ve şifreleme tekniklerini ifade eder.

Blok Zinciri

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin çekiciliğinin ve işlevselliğinin merkezinde blok zincir teknolojisi bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi, blockchain aslında bir dizi bağlantılı blok veya çevrimiçi bir defterdir. Her blok, ağın her bir üyesi tarafından bağımsız olarak doğrulanmış bir dizi işlem içerir. Oluşturulan her yeni blok, onaylanmadan önce her düğüm tarafından doğrulanmalıdır, bu da işlem geçmişlerini taklit etmeyi neredeyse imkansız hale getirir.

Çevrimiçi defterin içeriği, bireysel bir düğümün tüm ağı veya defterin bir kopyasını bulunduran bilgisayar tarafından kabul edilmelidir.

Yorumlar